Център за съвременно изкуство | Кристо и Жан-Клод


  • Тип: постоянна експозиция
  • Фаза: идеен проект
  • Година: 2021 – 2027
  • Локация: Габрово, България 
  • Тема: съвременно изкуство 
  • Дейности: изложбен дизайн

Проектът за център за изкуство в Габрово, носещ името на Кристо, е предложен за първи път преди 30 години от местни организации, които защитават идеята, че работата на артиста трябва да бъде представена в родния му град. През 2013 г. Община Габрово и семейството на Кристо сключват споразумение, с което се дава разрешение на града да създаде център за съвременно изкуство, носещ името „Кристо и Жан-Клод”. Общината получава и дарение от 50 подписани постера на проекти на артистичното дуо. След две успешни изложби през 2017 г. (една посветена на проектите на Кристо и Жан-Клод и друга на детството му в Габрово) през 2020 г. екип от Музея на хумора и сатирата в Габрово представи предварителна концепция за бъдещия арт център.

Новата институция ще бъде разположена в бившия текстилен техникум в близост до Музея на хумора и сатирата в Габрово. В Центъра за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод” ще има както постоянни така и временни изложби; ще бъдат създадени ателиета за артисти и резидентна програма, ще се оформят и пространства за събития, кафене и сувенирен магазин. Бившата училищна сграда, построена през 50-те години на миналия век, е четириетажна, а застроената й площ е около 11 000 кв.м. Високите й тавани и просторни работилници предлагат отлични условия за представяне на съвременно изкуство.

Идейната концепция за Центъра е разработена от екип на Музея на хумора и сатирата с подкрепата на Община Габрово и на местни организации. Следващите стъпки включват срещи с български и международни партньори за оформяне на окончателен обхват и програма, създаване на задание за архитектурен проект / конкурс и организация на неговото изпълнение до 2027.


ВИЗУАЛИЗАЦИИ: @МУЗЕЙ НА ХУМОРА И САТИРАТА @Мартина Денева
СНИМКИ: @МУЗЕЙ НА ХУМОРА И САТИРАТА ©Росина Пенчева

Идеен проект:

 

Съществуващо положение на сградата: